Yurtdışına iş başvuruları yapmayı düşünüyor veya hali hazırda iş başvuruları yapıyor ve mülakat veya iş teklifi alamıyor musunuz? Konu CV'niz ile yakından alakalı! Çünkü Türkiye'deki CV sistemi ile Avrupa'daki CV sistemi birbirinden farklı.
Avrupa için özel olarak CV düzenleme neden gereklidir? Avrupa'da her şeyin bir normu, standardı olduğu gibi CV'nin de standardı vardır ve bu standartlara göre başvurmadığınız takdirde CV'niz sadece şekil yetersizliğinden bile elenir. Avrupalı HR görevlileri, sizi değerlendirmeye aldığında sizin CV'nizin; Avrupa kriterlerine uygun; sade, rahat okunabilir, gözleri yormayan bir stilde ve bir taraftan da çekici ve sizin kalitenizi güzel bir şekilde yansıtan bir CV olmasını ister.
Peki, benim CV'me BestinCV tam olarak ne katabilir? BestinCV sizin CV'nize tam olarak Avrupalı firmaların istediği standartlara uygun görüntüyü kazandırmaktadır. Türkiye ve Avrupa'daki CV sistem farklılıklarını ve pozisyon tanımlarını gözeterek, profilinizdeki tanımların Avrupa'ya uygun olarak dönüştürülmesini ve düzenlenmesini sağlar. Ayrıca, size özel olarak içerik düzenlemesi ve tecrübelerinizle dikkat çekmeniz için anahtar kelime ve ATS optimizasyonu yapılmaktadır. Tüm bunlar sizin başvurduğunuz veya başvuracağınız HR grubunun dikkatini çekmeniz için ön şart sayılmaktadır.
CV yazma ve düzenleme hizmetimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Avrupa için CV düzenleme hizmeti vermeye başlamamızın birden fazla sebebi bulunuyor. İlk olarak, bu alanda bir hizmet Türkiye’de bulunmuyor ve bu hizmeti verebilecek seviyede bilgi birikimine sahip birilerinin bulunmamasını da normal karşılıyoruz. Çünkü gerçekten herkes bizim gibi CV eğitimleri alma, bu konuda uzmanlaşma yolunu tercih etmiyor ve Avrupalı işe alım ajansları ile bu denli içli dışlı olma şansını elde edemiyor. Bunu biz yapabildiğimiz için de, bu yurtdışı CV hizmetlerini vererek, sizi Avrupa’da iş bulma konusunda size rakip olacak diğer kaliteli yabancı adaylarla eşit şartlarda yarışma konusunda desteklemeyi amaçladık. Çünkü dokümanlarınız profesyonel ve Avrupa’ya uygun olmadığı takdirde bu mücadeleye geride başlarsınız.
CV düzenleme konusundaki eğitimlerimizi, amacımız İngilizce CV düzenleme olduğu için, Amerika’da New York State University’den, İngiltere’de London University’den aldık. Daha sonra ise bizim kendi hedefimiz Avrupa olduğu için Avrupa konusunda uzmanlaştık. Uzmanlaşmamızda ise Avrupalı işe alım ajansları ile kurduğumuz ikili ilişkilerin çok büyük faydasını gördük. Çünkü her ne kadar teorik bilgileri edinmiş olsanız dahi, piyasanın içinden kişilerin ve Avrupalı HR çalışanlarının nabzını tutamıyorsanız, yaptıklarınız tam olarak işe yaramıyor, eksik kalıyor. Bunu çok yakından tecrübe edebilmemiz sebebiyle, biz de danışanlarımızın her birinin CV’sinin son kontrolünü beraber kurulduğumuz işe alım ajansı partnerimize yaptırmaktayız.
Şimdi CV yazma ve düzenleme hizmeti ile size neler sağladığımızdan aşağıda maddeler halinde ve biraz daha detaylı olarak bahsetmek istiyoruz.
CV hazırlama sürecimiz, Avrupa iş piyasasında sizin için en uygun pozisyonları belirlemenize ve başvurularınızı öne çıkaracak şekilde optimize etmenize yardımcı olur. İş arama sürecinizde, CV'nizde kullanılan anahtar kelimeler büyük bir önem taşır. Avrupa'daki işe alım süreçlerinde kullanılan ATS (Applicant Tracking System) sistemleri, belirli keywordler üzerinden adayların CV'lerini değerlendirir. Bu nedenle, CV'nizin içeriğinde iş ilanında geçen önemli anahtar kelimelere yer vermeniz, profilinizin öne çıkmasını sağlar.
Günümüz rekabetçi iş piyasasında da, etkileyici bir CV hazırlamak kritik öneme sahiptir. İş arama sürecinizde öne çıkmanızı sağlayacak bir CV, potansiyel işverenlerin sizinle ilgilenmesini ve sizi daha yakından tanımak istemelerini sağlar. İşte başarılı bir CV hazırlama ve CV yazma süreci için bazı temel adımlar:
Kişisel Bilgilerinizle Başlayın: Adınız, iletişim bilgileriniz ve profesyonel bir e-posta adresiniz mutlaka CV'nizde yer almalıdır. Bu bilgiler, CV'nizin en üstünde ve kolayca görülebilir olmalıdır.
Profesyonel Özet Ekleyin: Kısa ve öz bir profesyonel özet ile CV'niz başlatılmalıdır. Bu bölüm, kariyer hedeflerinizi ve sahip olduğunuz anahtar yetenekleri öne çıkararak, CV'nizin geri kalanını okumak için işvereni teşvik etmelidir.
Eğitim Bilgilerinizi Listeyin: Aldığınız eğitimler, mezuniyet tarihlerinizle birlikte sıralanmalıdır. İlgili sertifikalar veya ödüller varsa, bunlar da uygun şekilde eklenmelidir.
İş Deneyimi: İş deneyiminizin en yeni olandan başlayarak listelenmesi, CV yazma sürecinin en önemli parçalarından biridir. Her iş deneyimi için görev tanımınız, başarılarınız ve kazandığınız beceriler detaylı bir şekilde açıklanmalıdır.
Beceriler: İş ilanında belirtilen becerilere uygun olarak teknik ve kişisel becerilerinizi listelemek, CV'nizi kişiselleştirmenin ve ilgili görünmenin bir yoludur. Özellikle dijital beceriler, günümüz iş piyasasında büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Ek Bilgiler: İş arama sürecinizde sizi öne çıkarabilecek hobiler, gönüllü çalışmalar veya ek kurslar gibi ek bilgiler de CV'nize eklenebilmektedir.
Her adımda, özgün ve doğru bilgiler sunarak, CV'nizin sizi en iyi şekilde temsil etmesi sağlanmalıdır. Profesyonel bir dil kullanmak ve CV'nizi gözden geçirmek, yazım hatalarından kaçınmanın yanı sıra genel sunumunuzu iyileştirecektir. İyi hazırlanmış bir CV, iş arama sürecinizde kapıları açabilir ve kariyerinizde yeni fırsatlar yaratabilir.
Avrupa iş başvurularınızda karşılaşabileceğiniz ilk şeylerden birisidir. ATS yani diğer adıyla “Applicant Tracking System”, adı üstünde bir aday takip sistemidir ve aynı kısaltma ile Türkçe’ye de çevrilebilir. Peki, ATS nedir ve neden kullanılır? Eğer büyük çaplı bir firmaysanız ve açtığınız iş ilanlarına binlerce başvuru alıyorsanız bu sistemi kullanabilirsiniz. İşe alım ajansı, headhunter veya recruiter iseniz ve bir sürü CV içinden başarılı CV’leri ayıklamaya çalışıyorsanız da bu sistemden faydalanabilirsiniz. Sizlere sponsor olabilecek firmalar da zaten bu büyük çaplı firmalar ve headhunter firmaları olduğu için, bu noktada onların ilgisini çekebilmeniz şart.
ATS denilen yazılım, binlerce CV arasından sizin aradığınız özelliğe sahip kişileri sizin için otomatik olarak süzen bir yazılımdır. Bu yazılımın içinde ana başlıklar, alt başlıklar ve CV’nin yapısı daha önceden belirlenir, bu yapıya uygun olmayan CV’ler tam olarak okunamaz veya süzülemez. Bu sebeple ATS optimizasyonu, sizin bu tarz büyük şirketlere başvuru yaptığınızda görünür olmanızı sağlayacaktır. Tekrar belirtmek istiyoruz, iş ilanlarında ön plana çıkılabilmesi için ATS optimizasyonu bir gerekliliktir. Bu konu ile ilgili olarak danışanımız Can Bey’in yorumlarını aşağıdan okuyabilirsiniz;
“Başta sonucun bir değişiklik yaratıp yaratmayacağı ile ilgili kaygılarım vardı. Şu aşamada becerilerimi en yalın haliyle ifade eden derli toplu bir CVm ve bununla paralel bir LinkedIn hesabı içeriğim var. Artık başvurabileceğimi söylediğiniz maili takip eden 1 hafta içinde sizin yönlendirdiğiniz bir firmadan ve Norveç'te başka bir firmadan görüşme daveti aldım. Bu da herhalde doğru yolda olduğumuzun işaretleridir.”
Bu durum o kadar önemli ki, biz CV düzenleme hizmetini gerçekleştirirken sizlerden başvurularınızı durdurmanızı istiyoruz. Çünkü hiçbir açık iş ilanını yapacağınız yanlış bir başvuru ile kaçırmanızı istemiyoruz. Doğru başvuru ve hatasız bir İngilizce CV ile çok daha fazla şansınız olacağından emin olabilirsiniz.
Avrupa’da iş bulma yolunda karşılaşabileceğiniz ikinci şey ise pozisyon tanım farklılıklarıdır. Türkiye’de kullanılan pozisyon tanımları, Avrupa’da hedeflediğiniz pozisyon ile aynı olmayabilir. Bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’de endüstri mühendisi olarak çalışan bir danışanımız, Avrupa’da bulduğu işinde aynı görev tanımlarına sahip olmasına rağmen Process Engineer (Süreç Mühendisi) olarak işini buldu. Dolayısıyla, eğer yalnızca “Industrial Engineer” bazlı iş ilanlarını aratırsanız, aradığınız şeyle karşılaşmama ihtimaliniz yüksek.
Tam bu noktada, bu konuyu sizin için biz üstlenmekte ve özellikle Hollanda, Almanya, İngiltere, İrlanda ve Belçika’daki birebir işe alım ajansı bağlantılarımız vasıtasıyla sizin için hedef ülkelerinizdeki pozisyon tanımlarına uygun olarak CV’lerinizi düzenlemekteyiz. Bu noktada işe alım ajanslarının desteğine sahip olmak, bize yerel piyasaların hepsinde içerden destek alma şansı sağlıyor. Bu sayede, pozisyon tanımlarınızın lokal karşılıklarına ulaşarak sizlerin en doğru şekilde kendinizi ifade edebilmenizi sağlamış oluyoruz.
Yazılım ve IT sektöründeki kişiler için bu durum dışarıdan bakınca biraz daha farklı görünebilir. Çünkü onların pozisyon tanımları, yazılım dilinde İngilizcenin evrensel kabul edilmesi sebebiyle, biraz daha ortak tanımlara sahip. Bu sayede bir C++ Developer kendini bir başka ülkeye tanıtırken çok da zorlanmayabiliyor. En çok göç eden ikinci kesim olan mühendislerde ise en yoğun şekilde bu sorun yaşanıyor. Bunun en çarpıcı örneğini “Homologation Engineer” pozisyon tanımında yaşamıştık. Tabir olarak bu tanım doğru olsa da, Avrupa’nın birçok yerinde “Compliance Engineer” olarak bilinmekte ve bu sebeple de CV’de bu şekilde işlenmelidir.
Bu noktada özellikle de Türkiye’de inşaat sektöründe çalışan danışanlarımızın, diğer kişilere göre bu hizmete ihtiyacı daha fazla oluyor. Türkiye’de mühendislerden her işin beklenmesi sebebiyle, mühendisler profesyonel bir şekilde kendine bir pozisyon tanımı bulamayabiliyor. Örneğin Türkiye’de sıradan bir şantiye şefi; site engineer, design engineer, test engineer, commissioning engineer, contract engineer, budget controller, planner vb. Avrupa’da birkaç kişinin yapacağı işleri üstlenebiliyor ve bu durum normal karşılanıyor. Avrupa’da iş bulmak söz konusu olunca da, hangi pozisyona başvurmak gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Bu gibi durumların çözümü, her zaman pozisyon tanımlarınızın Avrupa’ya uygun olarak düzenlenmesindedir.
Yine bir başka durum Proje Koordinatörü ve Proje Müdürü gibi tanımlarda yaşanmaktadır. PMI ve Prince-2 standartlarına göre bakıldığında yapılacak en ufak bir projenin bile başında olan kişiye proje müdürü denilebilir. Yani evinizde vereceğiniz bir havuz partisi için 10.000 € ayırıp bir organizatöre devredebilirsiniz ve organizatör bu projenin müdürü olduğunu söyleyebilir. Proje koordinatörü ise, Türkiye’deki gibi proje müdürlerinin üstünde bir tanım değil, tam tersine “Project Officer” eş değeri olarak, gerçekten projeler arasındaki koordinasyonu sağlayan, ancak herhangi bir vasfa sahip olması gerekmeyen kişilerdir. Bu gibi sebeplerden ötürü, eğer CV’nizde pozisyonunuz proje koordinatörü olarak görünüyorsa herhangi bir ülkeden mülakat için çağırılmamanız çok normaldir, çünkü bu gibi kişiler yüksek nitelikli göçmen statüsünde sayılmazlar ve diğer ülkelerden getirilmezler.
Son olarak bu konu hakkında şunu da belirtmek gerekiyor; CV’niz her zaman canlı bir dokümandır ve başvuruya uygun olarak ufak düzenlemeler yapılmalıdır. Bu düzenlemelerin başında ise pozisyon tanımları gelir. Eğer siz bir “Site Engineer” pozisyonunda görevliyseniz ve “Field Application Engineer” gibi aslında aynı görev tanımlarına sahip bir işe başvuruyorsanız, CV’nizdeki pozisyonlarınızı “Field Application Engineer” olarak güncellemeniz beklenir.
Avrupa ile Türkiye arasında bazı gözle görülür CV farklılıkları vardır. Örneğin, Türkiye’de sıklıkla kullanılan “Referanslar” bölümü Avrupa’da kullanılmaz. Çünkü Avrupa ile Türkiye’nin referanslara bakış açısı birbirinden farklıdır. Türkiye’de referans olarak önceki projelerinizden çalışma arkadaşlarınızı, üstlerinizi veya sizi anlatabilecek birilerini yazabilirsiniz. Ancak bunun mantıksız olduğunu ve eski çalışma arkadaşlarınızın sizi objektif olmayan bir şekilde övebileceğini düşünen Avrupalı işe alım grupları bu durumu değiştirmiştir. Avrupa’da yalnızca başvurduğunuz şirkette çalışan birisi size referans olabilir. Bu durum, size referans olan kişinin de şirkete karşı sorumlu olması demektir. Şirket bu şekilde kendini daha güvende hisseder.
Bir başka örnek verecek olursak, Türkiye’de CV’lerin sayfa sınırı yoktur, ancak Avrupa’da durum bu şekilde değildir. Avrupa’da tecrübe sınıflarına göre CV’lerin sayfa sınırı değişmekle beraber, aşırı uzun CV’ler her zaman otomatikmen reddedilir. Bu durum bizim CV danışmanlığı hizmetimiz kapsamında ilk dikkat ettiğimiz şeylerden birisidir ve kesinlikle çok önemlidir.
Yine aynı şekilde, Avrupa başvuruları yaparken CV’nizde her zaman hobileriniz, kişisel özellikleriniz (karakteristiğiniz) ve eğer varsa gönüllü olarak yaptığınız hizmetler yer almalıdır. Avrupalılar bu konulara değer vermektedir ve çoğu zaman bu konular üzerinden mülakatlarda konuşulur. Çalışma hayatınız kadar kişiliğinizin de seçildiğini, çalışma hayatınız dışındaki hobilerinizin önemsendiğini ve okunduğunu bilmeniz gerekir.
Avrupa'ya göç etmek, Avrupa'da çalışmak veya master programlarına katılmak isteyen herkesin bir dönem yolu Europass CV ile kesişmektedir. Europass CV Avrupa'da ülkeler arası öz geçmiş standardizasyonunu sağlamak üzere geliştirilmeye çalışılmış bir taslaktır. Şu anda kullanım açısından sınırlı bir alana sahiptir. AGH projeleri ve bazı Avrupa ülkelerinin üniversiteleri gibi devletle bağlantılı kurumlar bu CV'yi talep etmektedir. Ancak konuda yaratılmaya çalışılan evrensellik özel sektör tarafından kabul edilmemiş ve benimsenmemiştir.
Günümüzde kullanılan Avrupa'ya uygun profesyonel CV formatını ve içerikte yer alması gereken şekli ve pozisyon tanımlarını belirleyenler, direkt olarak işe alımı yapan işe alım grupları ve Headhunter(işe alım ajansları)lardır. Bu nedenle yurtdışında ve özellikle Avrupa'da iş bulmak istiyorsanız Türkiye'de kullanılan CV formatının Avrupa'dan farklı olduğunu ve Avrupa'ya uygun profesyonel CV'ye geçmiş olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Europass CV formatının, uluslararası CV kuralları ile de uyuşmadığını belirtmekte fayda görüyoruz. ATS optimizasyonuna uyumlu değildir, gereksiz bazı bilgilere yer vermektedir (sadelikten uzaktır) ve fazladan boşluklar yaratarak CV’nizin olduğundan uzun görünmesine sebep olur. Bu durum Avrupa’da uygulanan CV sayfa sınırlaması uygulamasına da ters düşmektedir.
Öncelikle farklı ülke ve bölgelerde farklı şekillerde CV danışmanlığı verilmelidir. Çünkü İngilizce CV düzenlemenin uluslararası standartları olsa dahi, ülkesel veya bölgesel standartları da olur. Amerika’dan örnek verecek olursak; CV’niz istediğiniz kadar uzun olabilir ancak sizden Resume isterlerse en fazla 2 sayfa olmalıdır. Bir başka örneği Avrupa’dan verecek olursak; Avrupa’da CV ve resume birbiriyle aynı şeylerdir. CV yazma ve düzenleme konusu da, her birinizin mesleklerinde olduğu gibi bir uzmanlık alanıdır ve uzmanlar tarafından yapıldığında fark yaratacaktır.
Bu sebeple ilk olarak, CV’niz Avrupa kriterlerine uygun sayfa sayısında olmalıdır. Ne daha uzun, ne daha kısa ve tam tecrübenize uygun sayfa sayısında. Buna ek olarak, Avrupa’da kullanılan CV standartlarına ve ATS programlarına uygun olarak anabaşlıkları ve altbaşlıkları düzenlenmelidir. İçerikler de bu başlıklar içinde doğru bir şekilde dağıtılmalıdır.
Uluslararası standartlarda da aynı olduğu üzere, CV’niz sade, akıcı, net ve ne anlatmak istediğini açıkça belli eden bir şekilde hazırlanmalıdır. Gereksiz veya ilgi çekmeyecek hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Avrupa HR gruplarının istediğinden fazlasını anlatmanız yanlıştır. Örnek verecek olursak, Avrupa başvurularınız için askerlik durumunuzun, ehliyetinizin veya medeni durumunuzun belirtilmesine gerek bulunmamaktadır. Bunların fazladan yazılması size dezavantaj yaratacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere aslında ilk sebebi şu anda bu tip bir hizmeti verebilecek kapasitede ve bu bilgi birikimine ve bağlantılara sahip Türkiye’de başka bir şirketin bulunmamasıdır. Eğer gerçekten Avrupa’yı kendinize hedef olarak belirlediyseniz yurtdışı CV kurallarına uyum sağlamak ve Avrupa başvurularında profesyonel görünmek zorundasınız. Biz zaten Türkiye’de çok kaliteli adaylar olduğunun farkındayız, ancak sunumunuzun doğru ve profesyonel olması sizi sonuca götürecek ve Avrupa’da iş bulmanıza yardımcı olacaktır.
Aslında bu konuyu Hakan Bey’in bize yaptığı referans yorumu ile size daha iyi açıklayabileceğimizi düşünüyoruz;
“Eski halinin profesyonellikten ve dilin doğru kullanımından uzak olduğunu sizin hazırladığınızı gördükten sonra fark edebildim :) Gerçekten umutlarımı tazelememe yardımcı oldunuz ve kendine güvenen bir şekilde ilanlara saldıracağımdan şüpheniz olmasın. Avrupa'da dayım varmış gibi hissediyorum sayenizde :)”
Ve bu yorumundan çok değil 2 ay kadar sonra, field service engineer pozisyonunda Almanya’dan mülakat aldı. :)
Siz de Avrupa’da iş bulmak ve bu yoldayken size içerden bilgi veren Avrupa’dan dostlarınız (dayı da olabilir :)) var gibi hissetmek istiyorsanız, aramıza katılabilirsiniz. :)
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.