Europass CV Nedir? Europass CV Ne İşe Yarar?
Son günlerde birçok kişi Avrupa’ya göç etmek, Avrupa'da çalışmak veya Avrupa Master programlarına katılmak amacıyla araştırmalar yapmaktadır. Bu araştırmalar sırasında ise herkesin yolu yeri gelince Europass CV ile kesişmektedir. Peki, Europass CV Nedir? ve daha da önemlisi Europass CV Ne İşe Yarar? Gelin yazımızda bunu sizinle paylaşalım.
Europass CV Nedir?
Europass CV Avrupa'da ülkeler arası özgeçmiş standardizasyonunu sağlamak üzere geliştirilmeye çalışılmış, CV’lerde ortak paydanın oluşabilmesi amaçlanarak geliştirilmiş genel bir taslaktır. Ancak, bu doküman daha büyük bir portföyün yalnızca ufak bir parçasıdır. Avrupa Birliği’nin esas amacı sadece Europass CV’yi oluşturmak değil, Europass Portföyünü oluşturmaktı ve bu portföy içinde de Europass CV’nin de yer aldığı 5 belge bulunmaktadır.
Örneğin bu 5 belgeden birisi Europass Sertifika’dır ve Europass Sertifika eki ile belirtilen şey aslında diploma denkliği sertifikasıdır. Bunu elde etmenin yolu da ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Yani aslında Türkiye’ye sadece Europass CV olarak yansıyan şey aslında Avrupa Konseyi tarafından standardize edilmesi amaçlanan belgelerden sadece biridir. Bu portföyün başarısız olması ve iş bulma alanında bu portföyün atıl kalma sebebi de geri kalan belgelerin toparlanamaması, eğitimlerin farklı olmasından ve sırf iş başvurusu yapmak için önden diploma denkliği başvurusu yapmanın zor bir süreç olması gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.
Dolayısıyla, Avrupa dışından yapılan iş başvuruları için Europass CV yetersizdir. Portföy mantığında kurgulandığı için, ihtiyaç duyulmayan bazı kısımlarda da fazladan detaylar vermekte ve HR gruplarının istemeyeceği, sadelikten ve netlikten uzak bir hale dönüşmektedir. Bu gibi sebeplerden ötürü, her ne kadar Avrupa Birliği Europass CV üzerinden standardizasyon yapmaya çalışmış olsa da iş dünyası için çok da geçerlilik kazanamamıştır. Zira birebir işe alım yapan işe alım ajansları veya şirketlerin HR grupları tarafından hiçbir zaman kabul görmemiştir. Bunun sebeplerini aşağıdaki bölümlerde daha da detaylı bir şekilde işleyeceğiz.
Europass CV Ne İşe Yarar?
Europass CV nedir sorusunun cevabını öğrendikten sonra şimdi de Europass CV ne işe yarar bu konuya değinelim. Europass CV kullanım açısından sınırlı bir kapsama sahiptir. Örnek vermek gerekirse; Avrupa gönüllü hizmetleri (ESC) gibi konular için yapılan başvurularda veya bazı üniversitelere yapılan başvurularda istenmekte olduğunu gözlemlemekteyiz.
Aslında bunun sebebi olarak bu tarz başvurularda kişilerde CV doluluğu aranmaması gösterilebilir. Çünkü Europass CV fazladan boşlukları olan ve sanki CV'yi doluymuş gibi gösteren bir formata sahiptir. Ancak bu nispeten tecrübesi olmayan veya meslek hayatına yeni başlayan kişiler için iyi bir özellik olsa da, Avrupa'da iş bulabilme vasfına sahip kişiler için negatif bir özelliktir. Çünkü Europass CV formatı Avrupa CV standartlarına aykırı bir yapıdadır.
Europass CV Nasıl Hazırlanır?
Bizimle iletişime geçen ve soruları olan kişilerden Europass CV nedir sorusu kadar Europass CV nasıl hazırlanır sorusunu da alıyoruz. Europass CV, online olarak europa.eu adresi üzerinden hazırlanmaktadır. Eğer Avrupa’da eğitim, staj veya gönüllü hizmetlere başvuru yapmak istiyorsanız. Bu adrese girerek Europass CV’nizi hazırlayabilir ve kullanabilirsiniz. Ancak iş başvuruları için hiç önermiyoruz. Sebebini aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
Europass CV Örnekleri
Üzerinde daha detaylı bir şekilde konuşabilmek ve bazı noktaları belirtmek için aşağıda sizinle iki adet Europass CV örneği paylaşacağız. Bu Europass CV örnekleri en çok kullanılan iki örnek tipini göstermektedir.
Örneklerin her ikisinde de, her şeyden önce CV yazım standartlarına uymayan, CV’nin şeklini bozan elementler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise koca bir şekilde kullanılan Europass amblemi ve ikinci örnekte görebileceğiniz, sol tarafta kendini tekrar eden tanımlamalardır. Aynı zamanda kendine has ve gerekli olmayan bölümleri de olan Europass CV formatı, format olarak göze hoş görünebilmesine karşın, kullanışlılık açısından yetersizdir.
Europass CV
2024 yılında Avrupa başvurularınız için hala Europass CV kullanmayı düşünüyorsanız, bir daha düşünmenizi tavsiye ederiz. Europass CV formatını tanımayanlar ve Europass nedir diye düşünenler için yukarıdaki europass cv örnekleri paylaşılmıştır. Bu resimleri dikkate alarak Europass CV ile ilgili bu notlarımızı okuyabilirsiniz.
Öncelikle Europass CV her ne kadar iyi niyetlerle geliştirilmeye çalışılmış olsa da, Avrupa iş grupları tarafından benimsenmediği için atıl kalmış bir dokümandır. Bu sebeple de aktif olarak güncelleme almamaktadır ve kullanım açısından geride kalmıştır. Yani kısacası Europass nedir diye sorduğunuzda cevabımız eski bir CV formatı olacaktır. Bu sebeple 2024 yılında Europass CV dokümanının hala kullanılıyor olması yanlıştır. Özellikle de Türkiye'den Avrupa'ya iş başvurusu yapan kişilerin amacı CV'lerinin öne çıkması olmalıdır. Eski bir formatı olan, hiçbir esneklik tanımayan, yerleşimi efektif olmayan ve hazırlanması da zor olan Europass CV, yanlışlıkla iş başvurularına başlamadan önce sıkılmanıza bile sebep olabilir diye düşünüyoruz.
Öncelkile esneklik konusuna değinecek olursak, Europass CV hiçbir şekilde değiştirilemez yapısı ile CV'yi kendinize özel hale getirmenize olanak tanımayacaktır. Yalnızca onun istediği şekilde CV oluşturabildiğiniz için ise, başvuran diğer adaylar arasında öne çıkamamaktasınız. Birçok insanın yanlışlıkla bu formatı Avrupa formatı sanarak iş başvurularını Europass CV ile yaptığını düşünecek olursak, farklı ve size özel hazırlanmış bir CV kullanmanız sizi öne çıkaracaktır.
İkinci olarak, Europass nedir ve ne değildir sorusunun yanı sıra, Europass CV içindeki yerleşime de değinilmelidir. Europass CV yerleşimi endüstri standartlarına uymayan bir CV'dir ve sizin için kıymetli olabilecek önemli bilgilerinizi sunabileceğiniz yerleri kolayca boşa harcayabilmektedir. Bu sebeple sizin kendinizi doğru şekilde yansıtmanıza da engel olacaktır.
Europass CV Nasıl Doldurulur?
En çok sorulan sorulardan birisi de Europass CV nasıl doldurulur sorusudur. Eğer Europass CV doldurmakta kararlıysanız ve Europass CV’nizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, her CV’de olduğu gibi bu CV’de de aşağıda belirteceğimiz 5 şeyin yapılması gerekir;
- Deneyiminiz net ve açık bir şekilde ortaya koyulmalı, başvurduğunuz işle eşleşen beceri ve deneyimlerinizin örnekler vurgulanmalı ve iş ilanında yayınlanan ayrıntılara çok dikkat edilmeli
- CV'niz özelleştirilmeli ve neden iş için en iyi kişi olduğunuzu vurgulamak için işle eşleşen gerçeklere ve ana noktalara odaklanılmalı
- Belgeniz okunabilir hale getirilmeli – CV'nizin okunması kolay olduğundan, anlaşılır ve basit bir dil kullanıldığından ve güçlü fiiller ile düzenlendiğinden emin olunmalı
- Ters kronolojik sıra kullanılmalı - her zaman en son deneyim en üstte, öncekiler ise daha sonra listelenmelidir
- Yazım ve dil bilgisi hataları CV İngilizcesi kurallarına göre kontrol edilmeli, profesyonel bir e-posta adresi alınmalı ve karşı tarafı sizinle iletişime geçmeye teşvik edecek bir fotoğrafınız eklenmeli
Europass CV Hazırlama Nasıl Yapılır?
Peki, Europass CV hazırlama nasıl yapılır? Europass CV hazırlama işi 4 parçaya ayrılabilir;
- Kendi Europass Profiliniz Oluşturulmalı – Tabii ki profiliniz oluşturmadan da CV’niz oluşturulabilir, ancak bilgileriniz 48 saat sonra silinmiş olacaktır ve artık bir değişiklik yapmak için tekrar tüm CV’nizin baştan oluşturulması gerekecektir.
- Bilgileriniz Eklenmeli – CV’nin bazı bölümlerinin doldurulması zorunlu olup, bazıları ise seçime bırakılmıştır. Ancak Avrupa CV kriterlerine uygun bir düzenleme yapmak istendiğinde, bu seçime bırakılan bölümlerin de bir kısmının CV’nizde yer alması gerekmektedir.
- Bir Şablon Seçilmeli – Yukarıda Europass CV Örnekleri başlığımızda da 2 farklı taslak paylaşmıştık. Aynı bu şekilde, tüm bilgileriniz eklendiğinde göze en hoş gelen şablon seçilebilmektedir. Bir Word dokümanı kadar seçenek olmasa da, yine de bu kısımda dizayn belli seviye değiştirilebilmektedir.
- CV’niz İndirilmeli
Europass CV Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Europass CV, Avrupa’daki eğitim kurumlarının yüksek lisans ve doktora programları veya gönüllülük projeleri düzenleyen kurumlar için istenebilen bir CV formatıdır. Bu CV formatını talep eden kurumlar eğitim ve gönüllü hizmet kurumları olduğu için de CV buna yönelik olarak düzenlenmelidir.
Örnek vermek gerekirse, başvurduğunuz kurum bir eğitim kurumu ise, başvurduğunuz eğitim seviyesine uygun olacak şekilde, lisans veya yüksek lisans eğitimlerinizde yazdığınız tezler de CV’nize eklenmeli ve hangi konularda akademik olarak bilgili olduğunuz ön plana çıkarılmalıdır. Bir başka örnekte ise, eğer bir gönüllülük projesine başvuracaksanız, yine Türkiye’de aktif görevler aldığınız gönüllülük veya sosyal sorumluluk projelerini CV’nize ekleyebilirsiniz.
Ekleyeceğiniz tüm konular belirlendiğinde yapmanız gereken tek şey, tüm bu bilgileri Europass CV’de toplamak olacaktır. Europass CV yukarıda belirttiğimiz kurumlar için kullanılabilmesine karşın, şirketler için kullanılabilir bir düzende değildir.
Europass CV Dezavantajları
Europass CV dezavantajları konusundan da bahsedecek olursak, birçok kaynak ve kullanıcı CV tasarımlarının eskide kalmış olmasını, CV oluşturma ara yüzünde hatalarla karşılaşıldığını ve web sitesinde sorunlar olduğunu belirtiyor.
Daha da büyük dezavantaj ise, yazı boyunca belirteceğimiz Avrupa CV kriterlerine uygun olmaması durumudur. Dizayn olarak, çok büyük bir Europass logosu kullanılması, bullet pointler arasındaki boşlukların fazla olması, gerekli olmayan ana başlıkların ve alt başlıkların atılması ve CV içinde kullanılmayan büyük boşlukların da oluşması gibi durumlar CV’nizin okunabilirliğini, profesyonelliğini ve sadeliğini negatif etkileyecektir. Aynı zamanda sayfa sayısını da arttıracaktır.
Europass CV Avrupa'da İş Ararken Neden Kullanılmamalı?
Avrupa'da iş ararken dikkat etmeniz gereken ve BestinCV tarafından da CV’nizde düzeltilen bazı kritik kriterler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de CV'nizin sayfa sayısıdır. Tecrübenizle orantılı olacak şekilde CV’niz Avrupa başvuruları için 2 veya 3 tam sayfa olmalıdır. Eğer Avrupa'da iş bulabilmek için yeterli tecrübeniz varsa zaten sizin için Europass CV formatı uygun olmayacaktır. Çünkü kriterlere göre sizin 2 veya 3 sayfaya sığdırmanız gereken CV’niz, bu formatta 4-5 sayfalara ulaşacaktır. Bir CV 4-5 sayfa olursa, HR grupları tarafından okunmadan bir kenara atılması kuvvetle muhtemeldir.
Yine aynı şekilde, Europass CV’ye ait bazı ana başlıklar, normalde ATS dediğimiz “Applicant Tracking System” yazılımında tanımlı değildir. Uygun ana başlıkların ve alt başlıkların kullanılmaması da CV’nizin ATS sistemlerinden geçebilmesini engeller.
Üstteki paragraflardan Europass CV ile şimdiye kadar iş başvuruları yapmış olanların neden reddedildiğini anlamaya başladığını düşünüyoruz. Avrupa CV kriterlerine, CV İngilizcesine ve CV'nin görselliği gibi konulara profesyonel olarak dikkat edilmeden hazırlanan bir CV ile başvurulduğu takdirde, Avrupa şirketleri tarafından %95 ret cevabı iletilmektedir. %5'lik kısım ise ihtiyaç duyulan mesleklerden olduğu için görüşme alabilmektedir.
Türkiye'de biraz daha deyim yerindeyse eş dost ile işe yerleşme söz konusu olduğu için ve CV düzenleme konusuna çok dikkat edilmediği için CV hazırlama hizmetinin neden profesyonel olarak yapılması gerektiği net bir şekilde anlaşılamayabiliyor. Ancak yine de, bizler Avrupa’daki sistemi birebir olarak gördüğümüz için, kendimiz Avrupa hayali olan ve bunu gerçekleştiren kişiler olduğumuz için, sizlere doğru bildiklerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Bizden CV yazma ve düzenleme hizmeti alabilmeniz için, paketlerimizden herhangi birini seçerek bizimle çalışmaya başlamanız yeterlidir.
Sonuç
Europass CV nedir ve Europass CV ne işe yarar sorularının cevaplarını bulabileceğiniz bir yazı oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Eğer Avrupa’da iş bulma yolunda doğru adımlarla ilerlemek isterseniz bize CVnizi ve varsa Cover Letter'ınızı iletebilir ve bizden Ücretsiz Ön Değerlendirme bölümümüz üzerinden CV incelemesi talep edebilirsiniz. Biz de size 1-3 gün içinde mailinize geri dönüş yapabilir ve inceleme sonrasında yurt dışı iş arayışına uygun bulunursanız 20 dk ücretsiz Google Meet toplantısı gerçekleştirerek sürecinizi beraber planlayabilir ve netleştirebiliriz.
Daha fazla mühendislik yazıları için Blue Card Nedir? ve ATS Nedir - ATS Uyumlu CV Nasıl Hazırlanır? vb. yazılarımıza da ayrıca ulaşabilirsiniz.
Son olarak, bizi Instagram sayfamız ve LinkedIn sayfamız üzerinden takip edebileceğinizi belirtmek isteriz.
Herkese sağlıklı ve mutlu günler dileriz.