Avrupa için Özel CV Düzenleme Neden Gereklidir?
Herkese merhabalar. Birçok kişi tarafından bize sorulan Avrupa için özel CV düzenleme neden gerekli sorusunun cevabını vermek için bugün sizlerle birlikteyiz. Bu sorunun hem çok basit hem de çok uzun cevabı var. Basit olan cevap; Avrupa'da her şey standart ve kriterlere uygun olarak yapılıyor. Neden CV'de durum farklı olsun? Uzun olan cevabımız için ise yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. :)
Bizim her zaman belirttiğimiz durum şu; biz sizin yerinizde bulunduk ve olanları gayet net hatırlıyoruz. Siz de 1 sene boyunca yalnızca CV'nizde yazdığınız pozisyon tanımınız sebebiyle hiç mülakat alamayıp, doğru kriterleri uygulayınca birçok mülakata girmeye başlasaydınız, emin olun siz de hatırlardınız. Takıldığımız ilk şey neymiş biliyor musunuz? CV’mizde Proje Koordinatörü pozisyonunda görünmemiz. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz, çünkü biz de ilk öğrendiğimizde çok şaşırmıştık.
Şöyle ki, Türkiye’de Proje Koordinatörü pozisyonunda olmamın sebebi, bir elektrik mühendisi olarak aslında birkaç proje müdürünün bana bağlı çalışması ve hatta direkt patrona bağlı bir pozisyonda çalışıyor olmamdı. Bu nedenle de, CV’de de doğal olarak sahip olduğum bu pozisyonu yazmam gerektiğini ve şansımın da yüksek olduğunu düşünüyordum. Ta ki, 1 sene boyunca ben iyi olduğumu düşünürken bir tane bile mülakat alamayıp, Alman bir İşe Alım Ajansının bizi uyardığı güne gelene kadar.
Bize verdikleri birçok tavsiyelerin içinde en önemlisi bu bahsettiğimiz pozisyon tanım farklılıklarının ne kadar hayati olduğuydu. Şöyle ki, bizim LinkedIn ilanlarından bakarak, ne güzel Avrupa’da bizim pozisyonumuz mevcutmuş dediğimiz “Proje Koordinatörlüğü”, Avrupa’da aslında gerçekten birkaç proje arasında koordinasyonu sağlayan daha alt bir pozisyona denk geliyormuş. Bu pozisyon için de Avrupa dışından Expat getirme ihtiyacı duyulmuyormuş. Aslında 1 sene boyunca tüm uğraşlarımızın boşa gitmesinin sebebi bu kadar basitmiş.
Dile kolay, 1 seneden bahsediyorum. Tabii ki, birçoğunuzun yaptığı gibi, beraberinde başka yanlışlar da yaptık; genel başvurular yaptık, LinkedIn'den "Easy-Apply" şeklindeki başvuruları yaptık, çünkü başvurması çok kolaydı! Cover Letter kullanmadık çünkü her seferinde Cover Letter hazırlaması çok zordu...
Bunlar yazmakla bitmez bir sürü sıralayabileceğimiz tecrübelerin yalnızca birkaçı. Söyleyebileceğimiz en önemli şey ise ilk başta doğru CV ile Avrupa başvurusu yapılması gerektiği olacaktır. Avrupa'ya başvuru yapıyorsanız, Avrupa'da çalışmak istiyorsanız, Avrupa için özel CV düzenleme durumu sizin için bir zorunluluktur. Aksi durum ise, zaman kaybıdır.
Avrupa için Özel CV Düzenleme Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Cevabı tabii ki bir liste halinde sıkıcı bir şekilde size iletmeyeceğiz. Sizlerle tecrübelerimiz sonucu fark ettiğimiz, en sık yapılan hatalardan ve düzenlenmesi gereken noktalardan bahsedeceğiz. Türkiye'de CV eğitimi konusu çok da yaygın olmadığı için, bunları sizinle paylaşmayı ve en azından sizi düşünmeye sevk etmeyi istiyoruz.
Mesela arkadaşlar, size CV'nizde ciddi bir resim kullanmanız gerektiğini söyleyen birisi oldu mu? Toplum arasında gerçekten konuşulan böyle bir mit var. Takım elbise giyilir, ciddi bir şekilde bakılır ve çekilen bu resim CV'ye konulur. Bu bizim ilk yorum yaptığımız kısımdır ve bu tip bir resim ile başvurduğunuz saniyede elenirsiniz. Avrupalılar sizin resminizi güler yüzlü, samimi ve pozitif bir şekilde görmezse sizden istedikleri enerjiyi alamazlar ve sizi çok büyük ihtimal değerlendirmezler bile.
İkinci çok rastladığımız konu "Referanslar" kısmı. Avrupa ile Türkiye mantığı bu konuda da taban tabana zıttır. Türkiye'de CV hazırlanırken eski tecrübelerinizden "Referanslar" CV'ye konulur. Ancak Avrupa'da, yalnızca başvurduğunuz şirket içinden "Referans" gösterebilirsiniz. Sizin hiçbir eski arkadaşınızı veya üstünüzü dikkate almazlar. Bu sayede biz de, eski çalışma arkadaşlarımıza kendimizi övdüremeyiz. :)
Bir başka konu ise, CV'nizin kişiselliği, yani sizi yansıtması. Türkiye'de bu konu ne zaman kayboldu emin değiliz ama CV'leriniz tamamen profesyonel bir kişiyi yansıtmaya çalışıyor. Hâlbuki bizler birer insanız aynı zamanda. Avrupalı işe alım grupları sizin CV'nizde sizin; "Kişisel Özelliklerinizi", "Hobilerinizi" ve "Gönüllü Hizmetlerinizi" görmek ister. Birçok mülakatımızda gezdiğimiz ülkelerden, gitar çalmamızdan da konuştuk. Bunlar insani konuşmalar aynı zamanda. Sizler birer robot değilsiniz.
Avrupa Başvurularında Kullanılan CV'nin Şekli Ne Kadar Önemli?
Kesinlikle çok önemli. Özellikle de, size hazır şablonlar sunarak CV'nizin alımlı göründüğünü düşündüren internet sitelerinden uzak durmanızı öneririz. Size isterseniz 1000'lerce şablon sunabiliriz. Bir gün oturup MS Word'de zaman geçirmemize bakar. Bu kadar kolay! Ama sizin hedeflediğiniz Avrupa işe alım gruplarının istediği bu değil.
Öncelikle yine en çok karşılaştığımız hata; CV'lerde birden fazla sütun kullanılmasıdır. CV'nizin her ne formatta veya şablonda olursa olsun kolayca okunabilir, sade, açık ve direkt olması gerekmektedir. Bunun yolu da CV'nizi tek sütun üzerinden yazmanızdır. Zaten Avrupa kriterleri de bunu ister. Yanlış biliyorsunuz diye içinizden düşünüyorsanız, burada bizimle birlikte çalışan arkadaşlarımızın bizim tarafımızdan yapılmamış CV'lerini örnek gösterebiliriz. İki sütunlu hatta üç sütunlu yapı kullananlara içten bir şekilde sesleniyoruz; yol yakınken hatanızdan dönün.
CV'nizi tek sütunlu hale getirdiğinizde bile yine izlemeniz gereken bir sıralama vardır. Tecrübelerinizi anlatım şeklinize, tarihlerinizi yazış şeklinize, yazı boyutlarınıza ve en önemlisi CV İngilizcesine uygun CV düzenlemeye dikkat edilmelidir. CV İngilizcesi ise başlı başına ayrı bir konudur ve profesyonel destek gerektirir.
Sonuç
Bu gibi konular bizim sıklıkla karşılaştığımız konulardır. Her CV'nin kendi özelinde profesyonelce incelenmesi ve özenle kişinin çalışma alanına ve pozisyon tanımına uygun olarak elden geçirilmesi gerekmektedir.
BestinCV'nin tüm paketlerine dâhil olan CV Yazma ve Düzenleme hizmeti ile bu anlattığımız tüm kriterlere uygun bir şekilde CV'nizin profesyonelce ve size özgün olarak düzenleneceğinden emin olabilirsiniz. Tüm hizmetlerimize her zaman sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer Avrupa’da iş bulma yolunda doğru adımlarla ilerlemek isterseniz bize CVnizi ve varsa Cover Letter'ınızı iletebilir ve bizden Ücretsiz Ön Değerlendirme bölümümüz üzerinden CV incelemesi talep edebilirsiniz. Biz de size 1-3 gün içinde mailinize geri dönüş yapabilir ve inceleme sonrasında yurt dışı iş arayışına uygun bulunursanız 20 dk ücretsiz Google Meet toplantısı gerçekleştirerek sürecinizi beraber planlayabilir ve netleştirebiliriz.
Doğru bilgilere en doğru el üzerinden ulaşabilmeniz için aşağıdaki yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz;
- İşe Alım Ajansları Neden İş Bulmak için Önemlidir?
- CV Danışmanlığı Nedir? Kariyer Danışmanlığı Nedir?
- Europass CV Nedir? Europass CV Ne İşe Yarar?
- Avrupa’da İş Bulma Yöntemleri
Son olarak, bizi Instagram sayfamız ve LinkedIn sayfamız üzerinden takip edebileceğinizi belirtmek isteriz.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.