Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?
Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Yurtdışında bir iş bulmak, birçok kişi için mevcut şartlar altında cazip bir seçenek olabilir. Ancak bu süreç aynı zamanda insanlar için zorlayıcı bir süreç olabiliyor, özellikle de yurtdışında hiç bilmediğiniz bir ülkede iş arıyorsanız. Tabii zorlayıcı olabilmesine rağmen, doğru stratejileri kullanarak ve doğru yeteneklere sahip olarak, yurtdışında bir iş bulmak mümkündür. Biz de size bu yazıda, yurtdışında nasıl iş bulunur sorusunun cevaplarını ve yurt dışı iş bulma yolunda izlemeniz gereken stratejileri anlatıyor olacağız.

Yurtdışında nasıl iş bulunur sorusuna kısaca cevap verecek olursak;

  • LinkedIn ve diğer iş başvuru siteleri üzerinden, doğru dokümanlar ile başvurular gerçekleştirerek
  • LinkedIn profilinizi optimize ettirip, headhunter’ların size doğru şekilde ulaşmasına izin vererek
  • İşe alım ajanslarının CV havuzlarında yer alarak ve iş tekliflerine açık olduğunuzu belirterek
  • Uluslararası bir şirkette çalışıyorsanız şubeler arası iş geçişi ile
  • Yüksek lisans veya doktora yapmakta iseniz, ardından size verilen iş arama vizesi hakkı ile
  • Eğer varsa, AB vatandaşlığınız ile ilgili ülkeye yerleşerek
  • Ülkeler tarafından iş aramaya özel olarak verilen iş arama vizelerini kullanarak

yurtdışında iş bulabilirsiniz. Daha detaylı açıklamalar için ise yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yurt Dışında Nasıl İş Bulurum?

Özellikle Hollanda ve Almanya gibi ekonomi devi ülkelerde oluşan işçi açıkları sonrasında yurt dışında nasıl iş bulurum sorusu daha da yoğun bir şekilde merak edilmeye başlandı. Yurt dışı iş bulma arayışınızda başarılı olabilmek için, İngilizce veya başvurduğunuz şirketin yerel dilinde iyi bir iletişim becerisi ile beraber iş piyasasını ve kültürünü anlamak ve doğru kaynakları kullanmak önemlidir.

Yurt dışında iş bulmak için izlenebilecek bazı yolları sıralayacak olursak;

  • İş arama web sitelerini kullanarak iş başvurusu yapmak: Uluslararası iş arama web siteleri, yurt dışındaki iş ilanlarını görüntülemenize ve uzaktan başvuru yapabilmenize olanak sağlar.
  • Danışman yardımı almak: Hedeflediğiniz ülkeler konusunda bilgi sahibi olan danışmanlar, iş arama sürecinize rehberlik edebilir ve size faydalı bilgiler sağlayabilir. Bu noktada BestinCV olarak bizim de uzmanlığımız Avrupa için CV ve Kariyer Danışmanlığı alanındadır. Eğer Avrupa’da iş bulmak ile ilgileniyorsanız, web sitemizde sağ üstte bulunan ücretsiz ön değerlendirme kısmı üzerinden bizimle ilk iletişimi kurabilmektesiniz.
  • İş fuarlarına katılmak: Yurt dışındaki iş fuarlarına katılarak, işverenlerle tanışabilir ve potansiyel iş fırsatlarını öğrenebilirsiniz. Biraz daha pahalı bir yöntem olmasına rağmen, aslında aşağıda da belirteceğimiz network kurma açısından da önemli olacaktır.
  • Network Edinme: Yurt dışındaki iş fırsatlarına erişmek için, yerel profesyonel ağlara katılarak, diğer iş arayanlar ve işverenlerle bağlantı kurabilirsiniz.

Bunlar herkes tarafından akla ilk gelen öneriler olmakla beraber, tabii ki aşağıda anlatımımızı daha da derinleştiriyor olacağız.

Yurt Dışı İş Bulma Arayışına Nasıl Başlanmalı?

Yurt dışı iş bulma konusunda arayışa ilk başlayan kişilerde genelde; adayların direkt olarak en çok bildikleri iş arama sitesi olan LinkedIn’e girip, ellerinde mevcutta bulunan CV’yi kullanarak başvurularına direkt olarak başladığını görmekteyiz. Ancak bu yöntem tam olarak doğru değildir. Çünkü yurt dışında beklenen kriterlerle Türkiye’deki kriterler tabii ki birbirini tam olarak karşılamayacaktır. Dolayısıyla birtakım ön hazırlıklardan sonra bu arayışa girilmelidir.

Örnek vermek gerekirse, yurt dışında iş arama sürecinde, Avrupa'da uygun bir CV ve Cover Letter kullanmak çok önemlidir. Bu belgeler, işverenlerin sizi tanımasına ve yeteneklerinizi değerlendirmesine yardımcı olur. Bunun önemini maddeler halinde daha detaylı olarak açıklayacak olursak;

  • CV’niz işverenin ilgisini çekmelidir: CV'niz, işverenin ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu aynı zamanda CV’nizin, okunması kolay, net ve özgün olması anlamına gelir. CV'nizde iş deneyiminiz, eğitiminiz ve becerileriniz ayrıntılı bir şekilde ve Avrupa’ya uygun şekilde doğru başlıklar altında, doğru anahtar kelimeler kullanılarak ve doğru sıralama ile belirmelidir.
  • Cover Letter’ınız özgün ve profesyonel olmalıdır: Cover Letter, CV'nizle birlikte gönderdiğiniz bir belgedir ve işverenlerin sizi daha detaylı olarak tanımasına ve sizin de CV’nizde belirtemediğiniz bilgileri de iletebilmenize yardımcı olur. Cover Letter’ınızın, işverenin şirketi hakkında bilgi sahibi olduğunuzu ve neden işe alınmak istediğinizi açıkça belirtmesi gerekir. Ayrıca, her zaman özgün ve profesyonel olmalıdır.
  • Avrupa’da CV ve Cover Letter kullanımı farklıdır: Avrupa'da, CV ve Cover Letter kullanımı, AB dışındaki diğer ülkelerdeki standartlardan farklıdır. Bu sebeple, bu konuda bilgili kişilerce iş arayışınıza daha başlamadan önce dokümanlarınız uygun şekilde hazırlanmalıdır.
  • Yabancı dil seviyeniz yeterli olmalıdır: Yurt dışında iş aramak için yabancı dil seviyenizin yeterli olması gerekir. Avrupa'da, İngilizce genellikle şirketler tarafından iş dili olarak benimsenebilir ve bu durumda yalnızca İngilizce bilmeniz yeterli olacaktır. İngilizce dışında en çok yararı ise Almanca bilmeniz sağlayacaktır.

Sonuç olarak, Avrupa'ya uygun bir CV ve Cover Letter kullanımı, yurt dışında iş arama sürecinde önemli bir faktördür. Bu belgelerin doğru bir şekilde hazırlanması, işverenlerin dikkatini çekecek ve başvurunuzun kabul edilme şansını artıracaktır.

Yüksek Nitelikli Göçmen Olarak Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Avrupa'daki birçok ülkede birçok sektörde iş fırsatları mevcut ve özellikle Mühendislik, Finans, IT, yazılım gibi alanlarda açık pozisyonlar oldukça fazla. Bu durum Türk adayların Avrupalı şirketlerin dikkatini çekmesine de sebep oluyor. Türk çalışanlar, diğer dünya ülkelerine kıyasla Avrupa çalışma sistemine daha alışık oldukları için ve birçok farklı dilde yetenekli olabildikleri için Avrupa'da çeşitli şirketlerde çalışma fırsatlarına sahip olabiliyorlar. Bu nedenle, yurt dışında çalışma hayalleri olanlar için, Avrupa'da iş aramak da oldukça cazip bir seçenek olabilir.

Peki, diyelim ki araştırmalar sonucu hedefinizi belirlediniz, Avrupa’ya gitmek istiyorsunuz. Hangi adımları atmalısınız? İlk olarak, kendi sahip olduğunuz mevcut yeteneklerin Avrupa’da çalışmaya uygun olup olmadığını tespit ederek başlayabilirsiniz. BestinCV olarak biz, bu yola çıkmadan önce B2 ve üstü seviyede yabancı dilinizin ve en az 2 yıllık bir tecrübenizin olmasını tavsiye etmekteyiz. Çünkü bu iki filtreden geçen kişiler, talep gören kişilerin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Eğer bu değerlendirme sonucunda Avrupa’da çalışmaya uygun olduğunuza karar getirirseniz, bu sefer de ilk atılması gereken adım dokümanlarınızın Avrupa’ya uygun hale getirilmesidir. Zira birçok durumda, sizin yaptıklarınız çok kaliteli şeyler olsa dahi, karşı tarafa bu durumu dokümanlarınız ile aktaramadığınız sürece başvurularınıza gelen cevaplar tam olarak istediğiniz gibi olmayabilir. Sizin ne anlattığınız kadar, karşı tarafın da bundan ne anladığı çok önemlidir.

Yine aynı şekilde, iş aradığınız coğrafya ile ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Örneğin, bir başvuru yaptığınızda size maaş beklentiniz sorulabilir ve bunun cevabı sizde hazır olmalıdır. Bir başka örnek vermek gerekirse, Hollanda’da iş arıyorsanız ve aylık brüt maaş aralığı belirtildiyse, yılda 13 maaş aldığınızı bilerek bu skalayı değerlendirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde örnekler tabii ki çoğaltılabilir, ancak genel hatlarıyla anlatabildiğimizi düşünüyoruz.

İş başvuruları sırasında, sonrasındaki mülakat aşamasında ve iş teklifi aşamasında yapılacak konuşmaların nasıl sürdürülmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Zira her bir aşamada yapacağınız birtakım şeyler durumu sizin lehinize veya aleyhinize çevirebilmektedir. Örneğin, bir mülakat yapılırken eğer size buraya gelmek istemekteki motivasyonunuz nedir sorusu yöneltildiğinde, çocuğumun eğitimi/geleceği/güvenliği için geleceğim şeklinde bir cevap verirseniz büyük ihtimalle mülakatınız ilerlemeyecektir. Çünkü bu durumun sizin profesyonel ve kişisel motivasyonunuz ile yapılması beklenmektedir.

AB Vatandaşlığı ile Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Eğer AB vatandaşı iseniz, zaten herhangi bir iş teklifine ihtiyaç duymadan Avrupa Birliği ülkelerinin herhangi birinden bir ev kiralayıp oraya taşınabilme hakkınız bulunmaktadır. Sözleşmeyi imzalayıp evi kiraladıktan sonra, ilgili şehrin belediye binasına giderek ikametgâh kaydınızı buraya aldırabilir ve vatandaşlık numarası alabilirsiniz.

Bu noktadan sonra, siz zaten hali hazırda AB vatandaşı olduğunuz için Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma izniniz bulunmaktadır ve herhangi bir gereksinimi karşılamanız gerekmeden, size gelebilecek herhangi bir iş teklifini kabul edebilmektesiniz. Bu kısmı özellikle Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya gibi balkan ülkelerinden ikinci vatandaşlığı olan Türkler için bir opsiyon olarak eklemekteyiz.

İş Arama Vizesi ile Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

AB vatandaşı olmadığınız durumlarda yurt dışı iş bulma yolculuğunuz iş teklifi aldıktan sonra çalışma ve oturum vizenizin çıkarılması şeklinde devam etmektedir. Ancak ülkeler bu süreç bazen şirketlerin istediği sürelerden çok daha fazla sürebildiği için buna bir alternatif çözüm bulmak istemişlerdir. Bunun sonucu olarak ise iş arama vizesi (job seeker visa) kavramı ortaya çıkmıştır.

Avrupa’da 5 ülke bu konuda kolaylıklar sağlamaktadır. Bunların listesini aşağıda bulabilirsiniz;

  • Almanya
  • Avusturya
  • Hollanda
  • İsveç
  • Portekiz

Almanya için iş arama vizesi 6 ay, Avusturya için 6 ay, Hollanda için 1 yıl, İsveç için 3-9 ay, Portekiz için ise 4-6 aydır. Bu vizeyi alıp ilgili ülkeye gittiğiniz ve iş aramaya başladığınız süre içerisinde eğer ilgili ülkede kurulmuş bir şirketten iş teklifi alabilirseniz, iş arama vizesi çalışma vizesine dönüştürülecektir. Burada Hollanda’nın istisnai bir durumu bulunmaktadır. Hollanda yalnızca eğitiminiz son 3 yıl içinde bitmişse ve Hollanda üniversitelerinden veya uluslararası listelerde ilk 200’de bulunan bir üniversiteden mezun olduysanız bu hakkı size tanımaktadır.

Doktora ile Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Bu konuyu elimizden geldiğince gündeme getirmek istiyoruz, çünkü yurtdışında nasıl iş bulunur sorusuna cevap verilirken bu konuya değinilmediğini görüyoruz. Eğer Doktoranızı Hollanda’daki bir üniversitede ve bir proje üzerinde çalışarak yaparsanız, çalışan statüsünde oluyorsunuz ve yine yüksek nitelikli göçmen vizesi ile ancak biraz daha hafifletilmiş şartlar ile çalışma ve oturma vizesi alabiliyorsunuz.

Bu da aslında şu anlama gelmektedir. Eğer yüksek lisansınız varsa ve akademi alanından devam etmeyi de sorun olarak görmüyorsanız, elinizde doktora seviyesinde bir projeniz varsa veya üniversiteler tarafından açılan doktora projelerine katkıda bulunabileceğinizi düşünüyorsanız, Hollanda’ya bu yolu kullanarak ve maaşlı bir işiniz olarak gelebilirsiniz.

Yüksek Lisans ile Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Yüksek lisans ile yurtdışında nasıl iş bulunur konusunu bize çok sık sorulan bir soru olduğu için ayrı bir başlık altında incelemek istedik. Yüksek lisans ile yurtdışında iş bulmak direkt olarak mümkün değildir. Çünkü istisnaları bulunmakla beraber birçok ülke sizin full-time olarak zaten yüksek lisans ile ilgileneceğinizi düşünerek size part-time çalışma izni vermektedir. Bu da full-time bir sözleşme imzalayamamanızı sağlayacaktır.

Bir başka en çok sorulan sorudan yola çıkarak, eşiniz de sizin vizenize bağımlı olarak ilgili ülkeye taşınıyor olacağı için, istisnalar olmakla beraber, yalnızca part-time çalışma iznine sahip olacaktır. Bu durum yine de avantajlı bir durumdur, çünkü sizin ilgili ülkede yapacağınız harcamaların çoğunluğunu karşılıyor olacaktır.

Sonuç

Bu yazımızda yurt dışı iş bulma yöntemlerini açıklayarak yurtdışında nasıl iş bulunur konusuna cevap vermiş bulunmaktayız. Eğer Avrupa’da iş bulma yolunda doğru adımlarla ilerlemek isterseniz bize CVnizi ve varsa Cover Letter'ınızı iletebilir ve bizden Ücretsiz Ön Değerlendirme bölümümüz üzerinden CV incelemesi talep edebilirsiniz. Biz de size 1-3 gün içinde mailinize geri dönüş yapabilir ve inceleme sonrasında yurt dışı iş arayışına uygun bulunursanız 20 dk ücretsiz Google Meet toplantısı gerçekleştirerek sürecinizi beraber planlayabilir ve netleştirebiliriz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz için İngiltere'de Nasıl İş Bulunur?, Almanya'da Nasıl İş Bulunur?, İsveç'te Nasıl İş Bulunur?, Hollanda'da Nasıl İş Bulunur? vb. yazılarımıza da ayrıca ulaşabilirsiniz.

Son olarak, bizi Instagram sayfamız ve LinkedIn sayfamız üzerinden takip edebileceğinizi belirtmek isteriz.

Herkese sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

Çerez Kullanımı

Çerezler (cookie), bestincv.com web sitesini ve hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için gizlilik politikamızı ziyaret edebilirsiniz.