Cover Letter Nedir? Cover Letter Nasıl Yazılır?
Cover Letter Nedir? Cover Letter Nasıl Yazılır?

Cover Letter Nedir? Cover Letter Nasıl Yazılır?

Herkese merhabalar. Bugün size Türkiye’de henüz hala o kadar da yaygın kullanılmayan ancak Avrupa’da iş bulmak için kritik olan bir belgeyi anlatacağız. Türkiye’de niyet mektubu veya motivasyon mektubu olarak da adlandırılan bu belge Avrupa’da Cover Letter veya Motivation Letter olarak bilinmektedir. İsminin üzerinde özellikle durmak isteriz, çünkü Avrupa’da iş bulmak için başvuru yapmak istiyorsanız ismini birçok yerde göreceksiniz. Şimdi gelin Cover Letter nedir, Cover Letter nasıl yazılır? Konuları üzerine konuşalım. 

Cover Letter Nedir?

Instagram gönderilerimizde genelde bahsediyoruz ancak bir daha belirtmekte fayda var. Avrupa iş ilanları sitelerinde eğer sizden bir ilanda CV’nin yanında Cover Letter da isteniyorsa bu, ilanı veren firmanın işe alım konusunda ciddi olduğunu ve sizin de ciddi bir şekilde hazırlanmanız ve başvurmanız gerektiğini gösterir. İlan sizden yalnızca CV’nizi istiyorsa, kısa bir süre içinde ret almanız çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü bir adayı sadece CV üzerinden tanıyamazsınız, onun aynı zamanda kendi duygularını, şirket ve iş ilanı hakkında düşüncelerini de duymanız gerekir. İşte bunun da yeri Cover Letter dokümanıdır.

Cover Letter nedir sorusunun cevabını da en güzel şu şekilde verebiliriz: Cover Letter kâğıt üzerinde katılacağınız bir mülakattır. Bir mülakatta size sorulabilecek soruları düşünün: Neden bizim şirketimizi seçtin? Neden seni seçmeliyiz? Seni diğer adaylardan ayıran nedir? Cover Letter üzerinde bu soruları doğru şekilde cevaplayarak, şirketin size mülakat teklif etmesini ve sizi daha fazla tanımak istemesini sağlayabilirsiniz. Bunun yolu Cover Letter üzerinde, şirketin sizden mülakatta duymak isteyeceği doğru cevapları vermektir. Bu yüzden de Cover Letter çok önemlidir ve bir mülakatın yolunu açan dokümandır.

Cover Letter Ne İşe Yarar?

Cover Letter kendinizi en iyi ve özgür şekilde ifade edebileceğiniz yerdir. CV’de hem belli kurallar hem de kısıtlı alan olduğu için söyleyemediğiniz, ön plana çıkarabileceğiniz veya önemli olduğunu düşündüğünüz her şey Cover Letter’ınıza eklenebilir. Doğru noktalara değinebilirseniz, okuyan kişiyi etkileyebilir ve onu sizinle mülakat yapmaya ikna edebilirsiniz.

Bize ücretsiz ön değerlendirme talebi ileten adayların genelde bu söylediğimizi “Summary” bölümü dahilinde yapmaya çalıştığını tespit ettik. Ancak bu Avrupa CV kriterlerine uygun değildir ve tüm bu tarz anlatımlar Cover Letter içinde yapılmalıdır.

Cover Letter Nasıl Yazılır?

Öncelikle daha önceden de belirttiğimiz gibi bu belge Avrupa’da çok yaygın kullanılıyor olsa da, Türkiye’dekilerin biraz yabancı olduğu bir belge. Peki, genel hatlarıyla bir Cover Letter nasıl yazılır?

  • Cover Letter’ınızda da iletişim bilgileriniz bulunmalıdır
  • Sizden bahsedildiği kadar başvurduğunuz şirketten ve iş ilanından da bahsedilmelidir
  • Dokümanın biraz daha dilekçeye veya resmi yazı formatına benzer, profesyonel bir formatta yazılması gerekmektedir
  • Hiçbir şekilde İngilizce hatası yapılmadan yazılmalıdır

Bunlar temel olarak yapılması gerekenlerdir. Bunların dışında, Cover Letter’ınızı daha da ilgi çekici hale getirmek için yapılan profesyonel dokunuşlar ve yazı içerisinde tutturulması gereken oranlar ve limitler de bulunmaktadır. Tüm bunlar bizim kendi tecrübelerimiz ile olmakla beraber Hollandalı ana partnerimiz olan işe alım ajansındaki Recruiter(Headhunter) ile beraber kararlaştırılmış bilgilerdir ve maksimum desteği sağlayabilmek için danışanlarımız ile paylaşılmaktadır. Siz de bizimle beraber çalışmak isterseniz sitemizdeki WhatsApp iletişim hattımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Cover Letter’da Yapılan Hatalar

Bu bölümde bize iletilen ön değerlendirmeleri dikkate alarak en sık yapılan yanlışları sıralamak istiyoruz;

  • Cover Letter’ın CV’nin bir özeti olduğu düşünülmesi ve şunu yaptım, bu işlerde çalıştım gibi bir özetleme yapılması
  • Her başvuruya ayrı Cover Letter hazırlamak zor ve meşakkatli geldiği için genel bir Cover Letter taslağı kullanılması
  • Cover Letter veya resmi yazı formatı kullanılmaması
  • .txt veya .pages uzantılı dokümanlarda Cover Letter hazırlanılması
  • Cover Letter’da kendinizden ve yaptıklarınızdan gereğinden fazla bahsedilmesi
  • Şirketin sizi neden bu işe alması gerektiği ile ilgili soruların cevaplarının net bir şekilde verilememesi
  • Normalde mülakatta veya herhangi başka bir yerde de şirkete söylenmemesi gereken şeylerin Cover Letter’da yer alması

Yukarıda belirttiğimiz maddelerden bir tanesinin bile yanlış olarak yapılması, sizin mülakat alamamanızın sebebi olabilir. Yaptığınız her şeyin mükemmel veya mükemmele çok yakın olması sizin şansınızı arttıracaktır. Ama bu sizin tabii ki gözünüzü korkutmasın. Bu noktada eğer tüm bilgilere sahip olursanız, hedefinize ulaşmak o kadar da zor değildir. 

Cover Letter Neden Önemlidir?

Cover Letter nedir ve Cover Letter nasıl yazılır konularını konuştuk. Peki, cover letter neden önemlidir? Şimdi sizlere bunun sebebini daha iyi açıklayabileceğini düşündüğümüz, Hollanda’dan iki farklı olayı anlatacağız. 

Birinci örneğimizde, Hollanda’ya geldiğimizde arkadaşımız olan bir kişi burada başladığı işin mülakatına girmiş ve departman müdürü ile görüşmüş. Konuşmanın bir noktasında arkadaşımıza en zayıf olduğunu düşündüğün özelliğin nedir diye sormuş ve arkadaşımız da bazen dikkatsiz olabiliyorum diye yanıtlamış. Bu cevabı duyduktan sonra müdürü, evet ben de fark ettim deyip Cover Letter’ının basılı halinde yuvarlak içine alınmış bir kısım göstermiş ve burada ben yazarken i harfini küçük yazmışsın diye arkadaşımızı uyarmış. İşte bu yüzden Cover Letter çok önemlidir, çünkü başvuru yaptığınız departman müdürünüz Cover Letter’ınızı bu kadar detaylı bir şekilde inceleyebilmektedir.

Bu arada not olarak belirtmek isteriz ki mülakatlarda en zayıf özelliğiniz nedir diye sorulduğu zaman dikkatsizim cevabı aslında verilmemelidir. Arkadaşımızın vermiş olduğu cevap şans eseri mülakat yapan kişinin tam da ona iletmeyi planladığı bir sorun olduğu için bu onun için negatif bir durum olmaktan çıkmış. Yoksa başka bir örnekte böyle bir söylem karşılık bulamaz ve bu durum sizin için negatif bir etki bırakır. Bu konu da bizim mülakat koçluğu hizmetimiz dahilinde değindiğimiz konulardan birisidir.

İkinci örneğimiz de yine Hollanda’da tanıştığımız bir arkadaşımızın örneği. Bu arkadaşımız ev arayışındaymış ve beğendiği bir eve teklif vermek istemiş. Evin birden çok talibi olduğu için, ev sahibi satın almak isteyen adaylardan bir Cover Letter almak istediğini belirtmiş. Arkadaşımız da Cover Letter’ını özenlice hazırlayıp ev sahiplerine sunmuş. Bir de Cover Letter’ını o kadar güzel yazmış ki daha az fiyat teklif etmesine rağmen ev sahipleri motivasyonunu çok beğendiği için evi ona vermek istemişler. Cover Letter’ın önemini bu kadar iyi bilmemize rağmen bu haberi duyduğumuzda biz bile biraz şaşırmıştık.

Cover Letter Örnekleri

Şimdi Cover Letter örnekleri üzerinden, Cover Letter nedir biraz daha detaylı olarak işleyelim. 

En çok yapılan yanlışlardan birisi Cover Letter’ınızı CV’nizin bir özeti gibi yazmak ve kendinizden çok fazla bahsetmektir. Bu Cover Letter’ın okunabilirliğini düşürmektedir. Çünkü karşınızdaki HR görevlisi sizin zaten CV’nizi de okumaktadır. Siz de onun yerinde olsanız aynı şeyi ikinci kez okumak istemezdiniz değil mi?

Yine aynı şekilde, başvuruya özel Cover Letter hazırlanmalı ve şirketin sizi neden bu işe alması gerektiğinin cevabını net bir şekilde verilmelidir. Aksi halde şirkete ve ilana gerekli özeni göstermediğiniz imajı yaratılır.

Bu noktada Avrupa’nın nabzını iyi tutabilmek gerekir. Genelde hedeflenen Hollanda, Almanya, İngiltere ve benzeri ülkelerde adaylar bizim Avrupa’da iş bulmak isterken yaptığımız şekilde 50-100 başvuru yapmazlar. Dolayısıyla karşınızdaki şirket, sizin sadece ona başvurduğunuzu düşünerek size yaklaşacaktır. Bu konuya daha detaylı bir örnek ile aşağıda da değineceğiz.

Avrupa’da CV ve Cover Letter sıklıkla beraber kullanılan dokümanlardır. Bu sebeple, her adayın kendine özel bir Cover Letter taslağı elinde mevcut olur. Dolayısıyla sizden de profesyonel bir Cover Letter’a sahip olmanız ve onunla başvurmanız beklenir. Peki, profesyonel bir Cover Letter nedir? Profesyonel Cover Letter, resmi bir yazı formatı kullanan, İngilizce olarak yanlışlık bulunmayan ve istenen tüm sorulara cevap veren Cover Letter’dır. 

Cover Letter Nasıl Hazırlanır?

Eğer gerçekten profesyonel bir Cover Letter hazırlanmak isteniyorsa, öncelikle başvuruya özel olarak hazırlanmalıdır. Çünkü hazırlamanız gereken Cover Letter her zaman şirkete, iş ilanına ve hatta ülkeye göre bile değişiklik gösterecektir.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye’de şirketlerle yapılan mülakatlarda, konuşmalarda veya nadir de olsa ön yazı isteyen şirketlere başvuru yaparken hep kendimizi ve yeteneklerimizi tamamen ortaya dökme eğilimi vardır. Bunun sebebi Türkiye’de bizim işverene kendimizi kabul ettirme çabamızdır. Ancak Avrupa’nın hedeflediğimiz büyük ülkelerinde çok da işsizlik sorunu olmadığı için farklı bir yaklaşım izlenmelidir.

Avrupa’ya başvuru yaparken, Türkiye’deki gibi tüm yeteneklerimizi ortaya döken bir Cover Letter hazırlamamız, bizi karşı tarafı ikna etmeye çalışıyor imajına sokar. Bu da her zaman karşı tarafta sizin şirketin istediğinden daha alt seviyede olduğunuzu hissettiren negatif bir algı yaratır.

Yine işsizlik oranının az olmasından dolayı, Avrupa’daki bir ülkede çalışırken yaptığınız başvurulara daha çabuk bir şekilde geri dönüş alabilmektesiniz. Bu sebeple de, burada çalışan bir kişi iş değiştirmek istediğinde genelde en fazla kendine uygun bulduğu 4-5 ilana başvuru yapmaktadır.

Çünkü dönüş oranları çok yüksektir. Dolayısıyla adaylar, başvuru yaptığı her şirketi ve ilanı hatırlamakta ve her başvuruyu özenli bir şekilde hazırlamaktadır. Bir Cover Letter’ı hazırlamak 20 dakika kadar sürecek diye düşünürsek 5 başvuru için tutacak bir 100 dakika kolayca ayrılabilmektedir.

Türkiye’den başvuru yapan adayların da bu sebeple, yapacağı başvurularda aynı özeni göstermesi ve onlarla aynı şekilde hazırlık yapması beklenmektedir. Çünkü hem sizinle beraber başvuru yapan adaylar profesyonel başvurular yapmakta, hem de başvurduğunuz şirketler sizin sadece onlara başvurduğunuzu düşünmektedir.

Telefonla sizi arayan bir HR görevlisinin, merhaba ben X şirketinden sizi arıyorum, başvurduğunuz pozisyon ile alakalı görüşmek istemiştim şeklinde sizinle iletişime geçip, başvuru hakkında çok detay vermemesinin veya size hatırlatmaya çalışmamasının sebebi de budur. Sizin hali hazırda bunu hatırlıyor olduğunuzu düşüneceklerdir.
Görebildiğimiz kadarıyla Cover Letter’da yaşanan en büyük problem, yukarıda da belirttiğimiz üzere özenli hazırlanan bir Cover Letter’ın 20 dakika kadar bir süre tutmasıdır.

BestinCV olarak bu konudaki çalışmamız ile beraber, bu süreyi başvuru başına 5 dakika seviyelerine indirmekteyiz. Tamamen size özel hazırlanan ve %85-90’ı tamamlanmış olan bu size özel taslak çalışma ile başvurularınızda hızlanabilirsiniz.

Cover Letter nedir, Cover Letter nasıl yazılır ve neden bu kadar önemlidir sorula*rının cevaplarını bulabileceğiniz bir yazı oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Ancak yine de aklınıza takılan bir soru olması halinde, bize aşağıdaki kanallar üzerinden ulaşmaya çekinmeyin. Sorunuza uygun olan en kısa zamanda cevap verilmektedir;

@bestincv (Instagram)
BestinCV (LinkedIn)
info@bestincv.com

Blog kısmımız üzerinden diğer yazılarımızı da ulaşabilirsiniz. Özellikle Europass CV nedir? yazımızı da okumanızı mutlaka tavsiye ederiz.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

Çerez Kullanımı

Çerezler (cookie), bestincv.com web sitesini ve hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için gizlilik politikamızı ziyaret edebilirsiniz.